2014. június 19., csütörtök

5+1 ok, amiért érdemes komolyabban foglalkoznod a gerinceddel!

Megfigyelted, hogy egyre többen panaszkodnak hátfájásra, becsípődött derékra, kellemetlenül „beállt” nyakra? Ám attól, hogy a probléma ilyen széles körben elterjedté vált, még nem lesz természetes – és főleg nem elkerülhetetlen – ez az állapot!

Miért érdemes több figyelmet fordítanod gerincedre, tested vázának e központi elemére?


1. Mert felfedezheted, hogy tested tartóoszlopa nem a problémák forrása, hanem egy csoda!


Gerinced csigolyákból és a köztük lévő porckorongokból áll. Csigolyáid a stabilitást és a védelmet, porckorongjaid a hajlékonyságot (szabad mozgást) szolgálják és lengéscsillapító szerepük van.

Porckorongjaid kellően rugalmasak ahhoz, hogy a tengelyirányú és a váltakozó irányú erőhatásokat jól tűrjék, elnyeljék illetve kiegyenlítsék. A probléma onnan ered, hogy a modern, ülő életmód tartósan egy irányban terheli a porckorongokat...

2. Mert megértve a gerincsérv „mechanikáját”, magad is sokat tehetsz, hogy elkerüld a bajt.


6 évesen beülsz az iskolapadba, és fel sem állsz onnan 8-18 évig. Azután jön az irodaszék, az autó, meg a nappalid kanapéja. Ez már bizony tartós hatásnak tekinthető porckorongjaid terhelési viszonyait tekintve.

A gerincsérv a porckorong kitüremkedése. Ez többnyire hátrafelé, a gerinccsatorna irányában történik. Mivel a porckorongban szinte nincsenek érzőidegek, hosszú idő is eltelhet, mire az elváltozás fájdalmas tüneteket produkál.

3. Mert az egészségmegőrző trükkök tárházából bármely élethelyzetben meríthetsz, a megoldás nem korlátozódik a mozgásra.


Szeretsz mozogni és igényled is azt? Ez fontos. De vajon elgondolkodtál-e már azon, hogy jó esetben is mindössze 1-2 órát foglalkozol aktivitással naponta, s ennek többszörösét töltöd ülve (mely a legmegterhelőbb pozíció a gerincet illetően)?

Mivel lehet tehermentesíteni a hátat hosszadalmas ülés, állás esetén? Melyek a jó alvópozíciók? Hogyan kell nehezebb tárgyakat felemelni? Érdemes tudatosítani néhány alapszabályt, hogy hírből se kelljen ismerned a lumbágó fájdalmát.

4. Mert jó érzés bezsebelni a bókokat, amiket szépülő testtartásodért kapsz majd.


Egyértelműen értelmezhető számodra egy lehorgasztott fej, egy fájdalmasan hajlott hát. Érted, mit jelent, ha valakinek nagy súly nyomja a vállát, ha derékba törte az élet, és ismersz néhány egyenes embert.

De vajon tudatában vagy-e, hogy mindez fordítva is működik?

A testtudat hatékonyan fejleszthető, s jutalmul nemcsak elismerten szép tartásod lesz, de a hangulatodban és a világhoz való hozzáállásodban is pozitív változásokat tapasztalhatsz!

5. Mert ezzel újabb nagy lépést teszel egy hosszú és minőségi élet felé.


Már a keleti bölcsek is megfigyelték az összefüggést a gerinc állapota és az élethossz között. Test és lélek szoros kölcsönhatása magyarázza, hogy egy hajlékony, ruganyos és „fiatalos” hát tulajdonosa az élethez is rugalmasabban áll hozzá, míg egy merev, dehidratált és elmeszesedett gerinc merev, a megszokott dolgaihoz ragaszkodó, beszűkült mozgástérrel rendelkező lelket feltételez.

+1. Mert a megszerzett információkkal és tapasztalatokkal több legyet üthetsz egy csapásra!


Egy kis anatómia némi élettannal körítve, csipetnyi pszichológiai háttérrel fűszerezve. Mindez csak első ránézésre tűnik ijesztőnek, holott olyan egyszerűen illeszkednek egymáshoz az elemek, mint egy gyermek puzzle darabjai.

Tudásodat pedig nemcsak a saját egészséged érdekében használhatod fel, de hatékony segítségére lehetsz valamennyi érintettnek – azaz minden olyan embernek, akinek van háta és gerince. :)

Ajánlat: Helyes testtartással a fájdalommentes hátért - hétvégi workshop