2014. szeptember 25., csütörtök

Gerinc Percek: Csípős kérdés

Az egyenes testtartás, s így az egészséges gerinc kardinális pontja a csípő. Pontosabban a csípő-, az ülő- és a szeméremcsontból álló medence helyzete.

A medence helyes dőlésszöge dominóelven határozza meg a gerinc görbületeinek mértékét. Az egészséges gerinc egy dupla S alakú görbülettel rendelkezik (ennek köszönhető a „rugó” funkció). Optimális görbületek mellett eloszlik az izmokra, ízületekre és a csigolyák között lévő porckorongokra eső terhelés – nem alakulnak ki túlterhelt területek.


Ha azonban a medencét tartósan előre- vagy hátrabillentett helyzetben tartjuk, akkor az egyensúly felbomlik és előbb-utóbb feszülő, fájó izmok, laza, „kotyogós” ízületek, kiboltosuló, azaz sérvesedő porckorong(ok) jelzik a problémát.

Bizonyára láttunk már „kacsapopsi” és „sürgősen ki kell menni” típusú medenceállást is. A megoldás, azaz medencénk optimális helye e két véglet között keresendő.

Hogyan állíthatjuk be a medence helyes dőlésszögét?


Érdemes egyenes állásban előre-hátra billenteni medencénket, és így megkeresni saját végpontunkat mindkét irányban. Majd a végpontok között félúton megtartani a csípőt, s nem engedni sem előre, sem hátrabillenni.

Ehhez a hasizmok és a farizmok finom és összehangolt munkájára van szükség.


Ha álló helyzetben sikerült megtalálni az optimális dőlésszöget, kezdjünk el járkálni és így is tudatosítsuk medencénk helyzetét!

Az egyenes testtartás feltételei jövő héten egészen a fejtetőig nyúlnak majd – vagy még tovább! ;)